Uitgelicht: wij houden u op de hoogte

Laat ons u informeren over relevant nieuws en leuke tips!

Uitgelicht: wij houden u op de hoogte

Uitgelicht: wij houden u op de hoogte

Laat ons u informeren over relevant nieuws en leuke tips!

Afbeelding Valentijn voor (eenzame) ouderen
Valentijn voor (eenzame) ouderen

Eén op de vier ouderen in Nederland is eenzaam. Wat is er dan leuker om deze ouderen met Valentijnsdag wat extra aandacht te geven. Een kleine inspanning is vaak al een groot gebaar! 

Lees meer
Afbeelding Zorg bieden zoals we die zelf ook zouden willen krijgen
Zorg bieden zoals we die zelf ook zouden willen krijgen

Maatje voor de Zorg is vanuit een persoonlijke behoefte in het leven geroepen door Fred, Philip en Pieter. De zorg is, helaas niet in positieve zin, al jaren aan het veranderen. Papierwerk lijkt centraal te staan, en er is amper tijd voor noodzakelijk zorghandelingen, laat staan voor een praatje of een spontane helpende hand. In deze blog vertelt Pieter de Boer hoe het idee voor van Maatje voor de Zorg is ontstaan.

Lees meer
Afbeelding Hoe het begon
Hoe het begon

Vanuit een persoonlijke behoefte ontstond het idee bij Pieter om meer tijd en aandacht te besteden aan ouderen die langer thuis willen blijven wonen.

Lees meer
Afbeelding Stijlvol oud worden. Regel het op tijd
Stijlvol oud worden. Regel het op tijd

Onlangs las Philip een artikel in EW magazine, de opvolger van Elseviers Weekblad, over oud worden in stijl. Goede zorg en fijn wonen is een prima combinatie die goed te regelen valt, als je er maar op tijd bij bent. In deze blog vertelt Philip wat hem opviel.

Lees meer
Afbeelding Het koffertje van Prinsjesdag. Deze vier zaken brengt het ons
Het koffertje van Prinsjesdag. Deze vier zaken brengt het ons

Zoals elk jaar op de derde dinsdag van september is ook dit jaar weer de Miljoenennota aangeboden aan het parlement. Natuurlijk in het beroemde koffertje. Wat is de geschiedenis van het koffertje en welke vier zaken zitten in het koffertje voor de (ouderen-)zorg voor komend jaar? Maatje ging op onderzoek.

Lees meer
Afbeelding Fijn gezelschap, voor iedereen binnen handbereik
Fijn gezelschap, voor iedereen binnen handbereik

Een beetje gezelschap, niemand kan zonder. Toch zijn er veel ouderen die zich eenzaam voelen en voor wie gezelschap niet vanzelfsprekend is. Dat kan anders, vinden wij.

Lees meer
Afbeelding Thuiswonende ouderen
Thuiswonende ouderen

Begin deze maand kwam het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) met een rapport waarin de knelpunten in de hedendaagse ouderenzorg in kaart worden gebracht. Uit dit rapport blijkt dat een deel van de thuiswonende ouderen geen of te weinig passende zorg ontvangt.

Lees meer
Afbeelding Rustig op vakantie? Met een Maatje lukt het wel
Rustig op vakantie? Met een Maatje lukt het wel

Eindelijk mogen we weer op vakantie. Na anderhalf jaar coronamaatregelen zijn we daar wel aan toe moet z’n allen. Maar hoe doe je dat als je verantwoordelijk bent voor de zorg voor een ouder of andere naaste? Dankzij de – tijdelijke – inzet van een Maatje kun je met een gerust hart op pad. 

Lees meer
Afbeelding Kwaliteit van onze Maatjes? Zo houden we die hoog
Kwaliteit van onze Maatjes? Zo houden we die hoog

Ronald Bakker is verantwoordelijk voor de kwaliteit en training van Maatjes die zorg gaan verlenen. In deze blog vertelt hij wat daarbij komt kijken.

Lees meer
Afbeelding Week van de Jonge Mantelzorger
Week van de Jonge Mantelzorger

Een kwart van de Nederlandse jongeren heeft iemand in zijn of haar naaste omgeving met een zorgbehoefte. Dat betekent nogal wat voor de jongere. Toch blijkt uit onderzoek door de Kinderombudsman dat deze jongeren nog weinig gezien en gehoord worden door hulp- en zorgverleners. Hierdoor ontbreekt tijdige hulp om te voorkomen dat op latere leeftijd probleemgedrag ontstaat of zich angsten en depressies ontwikkelen. Daarom initieerde Platform voor Jonge Mantelzorgers in 2018 de Week van de Jonge Mantelzorger.

Lees meer
Afbeelding Gezond oud worden, 5 tips om het bespreekbaar te maken
Gezond oud worden, 5 tips om het bespreekbaar te maken

Er komt een moment dat je als zorgverlener of als mantelzorger het gesprek aan moet gaan met een oudere over gezond oud worden en over al dan niet zelfstandig blijven wonen. Dat kan heel lastig. In deze blog geven we je vijf tips om het gesprek makkelijker te maken.

Lees meer
Afbeelding ‘Dat stukje geluk in de ogen, dat is waar ik het voor doe’
‘Dat stukje geluk in de ogen, dat is waar ik het voor doe’

Joanna Lubben heeft jaren geleden haar hart verpand aan de zorg. Na elf jaar in de reguliere zorg, is ze begin februari van dit jaar begonnen als Maatje voor de Zorg in Zandvoort. In deze blog vertelt Joanna waarom ze zo houdt van ‘haar mensen’ en waarom ze de overstap maakte naar Maatje.

Lees meer
Afbeelding Maatje maken we samen
Maatje maken we samen

Maatje is een innovatief en uniek franchiseconcept, waarmee in 2020 is gestart: full-service-zorgorganisatie die zorg en hulp weer toegankelijk maakt voor ouderen die langer thuis willen blijven wonen en het hun naasten willen ontzorgen. Dat gunnen we heel Nederland. Zorg je mee?

Lees meer
Afbeelding Even voorstellen aan ons Maatje in Zeeland Cor Jansen
Even voorstellen aan ons Maatje in Zeeland Cor Jansen

Als ondernemer in de zorg, help ik mensen langer thuis te blijven wonen. Op een fijne manier.’

Na jaren in de maaltijdproductie, is Cor Jansen sinds 1 september ook Maatje geworden in de regio Zeeland, Zuid-Hollandse-eilanden en Rotterdam. In deze blog vertelt hij waarom hij gelooft in de rol van Maatje voor de Zorg.

Lees meer
Afbeelding Dag van de Mantelzorg
Dag van de Mantelzorg

Vandaag, 10 november, is het de Dag van de Mantelzorg. Op deze dag laten we zien dat heel Nederland mantelzorgers waardeert. Ruim twintig jaar geleden nam MantelzorgNL het initiatief voor de Dag van de Mantelzorg. Inmiddels is deze dag uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement. Overal in het land worden activiteiten georganiseerd en ontvangen mantelzorgers – in welke vorm dan ook – een waardering. Maatje onderzoekt hoe mantelzorg in Nederland eruitziet en laat mantelzorger Annemarie aan het woord.

Lees meer
Afbeelding Een eenzame kerst? Dacht het niet
Een eenzame kerst? Dacht het niet

Toen zangeres Kelly Ter Horst haar stem verloor, was het even zoeken naar wie ze ook alweer was. Ze besloot haar tweede passie, koken, nieuw leven in te blazen. Met succes. Haar boek ‘De Smaak van het Leven’ is niet zomaar een kookboek. Het is een boek dat mensen in gesprek brengt met elkaar en zo met de tijd meer waarde krijgt. Een eenzame kerst zit er met het boek van Kelly niet meer in. In deze blog vertelt Kelly hoe haar boek mensen bij elkaar kan brengen.

Lees meer
Afbeelding Terugblik 2021
Terugblik 2021

Het is een bijzonder jaar geweest. Niet op de laatste plaats omdat dit het jaar was waarin wij Maatje voor de Zorg lanceerden. We zien nu al dat we verschil maken in de zorgwereld en daar zijn we enorm blij mee. In deze blog blikken we terug op ons eerste – maar zeker niet laatste! – jaar.

 

Lees meer
Afbeelding De Zandvoortse Courant
De Zandvoortse Courant

Met Maatje voor de Zorg langer thuis wonen

Vanaf januari is er een particuliere zorgaabieder actief in Zandvoort: Maatje voor de Zorg. Het is een initatief van Pieter de Boer en Fred Louwerens. Zijn vinden dat de zorg beter kan. 

 

Lees meer
Afbeelding Ga d'r op uit! Dit zijn de top-5-activiteiten van de winter
Ga d'r op uit! Dit zijn de top-5-activiteiten van de winter

Met een Maatje kun je een fijn gesprek voeren, een spelletje doen of een puzzel maken, maar je kunt er natuurlijk ook lekker op uit in Nederland. Met een Maatje is het allemaal net even leuker en gemakkelijker. Dit zijn de top-5-activiteiten.

Lees meer
Afbeelding Vier de liefde, ook als je niet zo piep meer bent
Vier de liefde, ook als je niet zo piep meer bent

Vandaag is het Valentijnsdag, de dag van de liefde. Alleen voor jonkies? Zeker niet, blijkt zowel uit onderzoek als uit verhalen van ervaringsdeskundigen. Zelfs hoogleraar neurobiologie ter Horst gelooft in liefde op leeftijd.

 

Lees meer
Afbeelding Geef eens vaker een Complimentje
Geef eens vaker een Complimentje

Elk jaar is het op 1 maart nationale complimentendag, een dag die in het teken staat van het geven van oprechte aandacht en het tonen van persoonlijke waardering. Wat doet het krijgen van een compliment met je en waar kun je op letten bij het geven van een complimentje? Maatje ging op onderzoek uit.

 

Lees meer
Afbeelding Vier het geluk, ongeacht je leeftijd
Vier het geluk, ongeacht je leeftijd

Zondag 20 maart was het de Internationale Dag van het Geluk, een dag waarop we vieren dat geluk een mensenrecht is. Juist omdat er veel is om verdrietig over te zijn vandaag de dag, is het belangrijk die mooie momenten te koesteren. Ongeacht je leeftijd.

 

Lees meer
Afbeelding Zorgvilla aan huis! De vijf voordelen
Zorgvilla aan huis! De vijf voordelen

Wie op de oude dag extra zorg nodig heeft, kan natuurlijk op zoek gaan naar een verpleeg- of verzorgingstehuis. Ben je op zoek naar wat extra comfort, kun je ook kiezen voor een zorgvilla. Vaak is dit een particulier verzorgings- of verpleeghuis, maar door te kiezen voor een Maatje kun je ook je eigen zorgvilla creëren. Een zorgvilla aan huis! Wat zijn de voordelen van een zorgvilla en hoe past een zorgvilla aan huis in dat beeld?

Lees meer
Afbeelding Koningsdag, een stukje historie
Koningsdag, een stukje historie

Morge is het weer Koningsdag. Na twee jaar thuis Koningsdag te hebben gevierd, een verademing voor velen. Maar wanneer werd eigenlijk de eerste keer ‘Koningsdag’ gevierd en waar staat het feest voor? Maatje ging op onderzoek.

Lees meer
Afbeelding Moederdag
Moederdag

Vandaag is het de tweede zondag in mei. In Nederland – en nog een aantal landen in de wereld – betekent dat dat het Moederdag is. De eerste Moederdag werd in mei 1907 gevierd in Amerika. Hoe is deze feestdag eigenlijk ontstaan?

Lees meer
Afbeelding Qualitytime in plaats van zorgtijd? Kies voor een Maatje
Qualitytime in plaats van zorgtijd? Kies voor een Maatje

Je vader, moeder of geliefde heeft zorg nodig, maar zorgpersoneel heeft amper tijd voor de noodzakelijk zorghandelingen, laat staan voor een praatje of een spontane helpende hand. Particuliere thuiszorg? Onbetaalbaar of niet te vinden. Zo worden veel Nederlanders mantelzorger. Vaak gaat dat ten koste van de qualitytime die je met je vader, moeder of geliefde hebt. Door te kiezen voor een Maatje kun je weer even kind of geliefde worden, in plaats van verzorger.

 

 

Lees meer
Afbeelding internationale dag tegen ouderenmishandeling
internationale dag tegen ouderenmishandeling

Vandaag, 15 juni, is het de internationale dag tegen ouderenmishandeling. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor geweld tegen ouderen. Zo’n 200.000 ouderen in Nederland krijgt te maken met mishandeling, vaak thuis, maar soms ook binnen zorginstellingen. In deze blog delen we tips over hoe je ouderenmishandeling herkent en wat je kunt doen als je vermoedens hebt van ouderenmishandeling.

 

Lees meer
Afbeelding Maatje bedankt onze veteranen
Maatje bedankt onze veteranen

Sinds 2005 is het elke laatste zaterdag van juni de Nederlandse Veteranendag, een nationaal evenement waar heel Nederland de veteranen bedankt die zijn ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Ook Maatje wil onze veteranen bedanken, immers, zoals scholieren Anne en Loes het verwoordden: de veteranen dragen bij elke missie weer hun steentje bij aan het opbouwen van vrede ergens op de wereld.

Lees meer
Afbeelding Vriendschap: ‘We zijn dan misschien wel oud, maar nog steeds bloedfanatiek’
Vriendschap: ‘We zijn dan misschien wel oud, maar nog steeds bloedfanatiek’

Vandaag is het de Internationale Dag van de Vriendschap. Deze dag werd door de Verenigde Naties uitgeroepen om het belang van vriendschappen voor de bevordering van de vrede te benadrukken. Maatje sprak met Rinus (80 jaar) en Gilles (72). De twee heren zijn al zo’n 35 jaar vrienden. Wat betekent vriendschap voor hen? Rinus en Gilles aan het woord.

Lees meer
Afbeelding De weg naar toekomstbestendige zorg
De weg naar toekomstbestendige zorg

De arbeidsmarkt is in beweging, dat hoeven we niemand te vertellen. Maar wat zijn de beroepen van de toekomst? En welke uitdagingen spelen er als het gaat om de werkgelegenheid in de gezondheidszorg? Maatje ging op onderzoek uit.Lees meer
Afbeelding Hoe staat het met jou veerkracht
Hoe staat het met jou veerkracht

Zo’n 25 procent van de Nederlandse jongeren tussen de 16 en 24 jaar is mantelzorger voor een familielid of naaste met een lichamelijke of psychische beperking, een chronische ziekte, een verslaving of een andere ondersteuningsbehoefte. Maar liefst zeventig procent van hen komt op latere leeftijd bij de geestelijke gezondheidszorg terecht. Maatje ging op onderzoek uit.

Lees meer
Afbeelding Die persoonlijke betrokkenheid, daar staan we voor
Die persoonlijke betrokkenheid, daar staan we voor

Marwo Muse koos zes jaar geleden de zorg. Het was haar droom om zelf een eigen thuiszorgorganisatie te starten, maar dat was moeilijker dan ze dacht. Toen ze hoorde over het franchiseconcept van Maatje, vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Inmiddels runt Marwo haar eigen Maatje-organisatie in de regio Amsterdam, tot groot plezier van haarzelf en haar cliënten.

Lees meer
Afbeelding Wat brengt het koffertje ons?
Wat brengt het koffertje ons?

Ook dit jaar werd op de derde dinsdag van september de Miljoenennota aangeboden aan het parlement. Welke zaken zitten er in het beroemde koffertje voor de (ouderen-)zorg voor komend jaar? Maatje ging op onderzoek.

Lees meer
Afbeelding Zelfstandig oud worden, dit doet de overheid
Zelfstandig oud worden, dit doet de overheid

Het aantal ouderen neemt toe. In 2019 waren er 1,3 miljoen mensen ouder dan 75, in 2040 zal dat aantal gegroeid zijn tot 2,5 miljoen. Tegelijkertijd neemt het aantal mantelzorgers af. Dat betekent dat de druk op de zorg groter wordt. Wat kunnen we van de overheid verwachten?

Lees meer
Afbeelding Lars kite van Hoek tot Helder voor de Hartstichting
Lars kite van Hoek tot Helder voor de Hartstichting

De 31-jarige financial controller Lars Kraan komt helemaal los van de cijfertjes als hij op zijn kiteboard springt. Om zijn passie in te zetten voor een goed doel, kite hij binnenkort maar liefst 130 kilometer over de Noordzee, van Hoek van Holland naar Den Helder. Gekkenwerk. Maar door deze extreme uitdaging aan te gaan, halen Lars en zijn mede-kiters een prachtig bedrag op voor de Hartstichting. Daar draagt Maatje graag aan bij. Ook helpen? Dat kan. In deze blog vertelt Lars over zijn uitdaging en het goede doel waarvoor hij dit doet.

 

Lees meer
Afbeelding Hoek tot Helder brengt 650.000 euro op voor de Hartstichting
Hoek tot Helder brengt 650.000 euro op voor de Hartstichting

Twee weken geleden vertelden we al dat de 31-jarige financial controller Lars Kraan voor de Hartstichting wilde kiten van Hoek van Holland naar Den Helder. Het slecht weer leek roet in het eten te gooien voor de editie van dit jaar. Maar wat niemand had verwacht, gebeurde toch. De weergoden waren Stichting Kite 4 Charity en Lars goed gezind, en op 2 november kon de tocht toch doorgaan. In deze blog vertelt Lars hoe hij zijn uitdaging heeft ervaren en wat het resultaat is.

Lees meer
Afbeelding Maatje is vriend van het Rode Kruis
Maatje is vriend van het Rode Kruis

Maatje is er voor iedereen, van jong tot oud, zodat iedereen die dat nodig heeft de beste hulp, aandacht en zorg krijgt, precies zoals we die zelf ook zouden willen krijgen. Dat gunnen we ook mensen in nood, en daarom steunen wij het Rode Kruis. Wat doet het Rode Kruis en waarom is Maatje Vriend van het Rode Kruis?

Lees meer
Afbeelding Terugblik 2022
Terugblik 2022

Voordat wij weer volop in het nieuwe jaar actief zijn, blikken wij nog een keer terug op 2022. Bij Maatje maken we daar een feestelijk moment van met oliebollen en een glaasje bubbels, want we hebben veel mooie dingen om op terug te kijken. In deze blog delen we onze hoogtepunten van 2022 en geven we vast een klein doorkijkje naar 2023.

Lees meer
Afbeelding Wie geef jij een steuntje in de rug?
Wie geef jij een steuntje in de rug?

Wat stond er bij jou tijdens de paasdagen op tafel? Een lekker zachtgekookt eitje? Een boterlammetje? Een heerlijke paasstol met amandelspijs? Bij 400.000 Nederlanders stond er helemaal niets op tafel. Tijdens Pasen niet, maar vandaag ook niet, en hoogstwaarschijnlijk morgen ook niet. Voor een klein bedrag per maand kun je boodschappenmaatje worden. Als Vriend van het Rode Kruis draagt Maatje bij aan voedselnoodhulp in Nederland. Ook jij kunt mensen in voedselnood een steuntje in de rug geven.

Lees meer

Icon x

Alle informatie op uw gemak nog eens doorlezen of met iemand delen? Vraag hier snel onze brochure aan.

Vraag gratis brochure aan

Icon 2

Wilt u liever persoonlijk kennismaken voor meer informatie? Wij plannen graag een (video)gesprek met u in.

Persoonlijk kennismaken
Brochure