Hoek tot Helder brengt 650.000 euro op voor de Hartstichting

Twee weken geleden vertelden we al dat de 31-jarige financial controller Lars Kraan voor de Hartstichting wilde kiten van Hoek van Holland naar Den Helder. Het slecht weer leek roet in het eten te gooien voor de editie van dit jaar. Maar wat niemand had verwacht, gebeurde toch. De weergoden waren Stichting Kite 4 Charity en Lars goed gezind, en op 2 november kon de tocht toch doorgaan. In deze blog vertelt Lars hoe hij zijn uitdaging heeft ervaren en wat het resultaat is.

Hoek tot Helder brengt 650.000 euro op voor de Hartstichting

Perfecte wind

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Waar alles erop wees dat de vijfde editie van Hoek tot Helder 2022 niet door zou gaan, was het de eerste woensdag van november toch zo ver. De wind was perfect! We begonnen met 25 tot 35 knopen ZW – tussen de 45 tot 65 kilometer per uur – wat later op de dag, voor het laatste stuk vanaf Camperduin, iets afzwakte, naar 20 tot 30 knopen Z. De hele dag konden we ook nog genieten van een heerlijk zonnetje en een watertemperatuur van een graad of zestien, wat met een neopreen pak goed te doen is. In totaal hebben 450 kiters aan de tocht meegedaan en gezamenlijk hebben we in 650.000 euro opgehaald voor de Hartstichting.

Opkomende zon

De tocht zelf ging voorspoedig. Mijn buddy en ik startten om zeven uur vanuit Hoek van Holland en waren rond kwart over acht in Scheveningen. Met de opkomende zon was dat het mooiste stuk van de tocht, met wel een ruige zee. In Scheveningen beukten de golven hard tegen de haven.

Oppassen voor de strekdammen

Na de eerste stempelpost in Scheveningen, gingen we als een speer naar IJmuiden voor de tweede stempel. Daar waren we al voor elf uur. In IJmuiden hebben we onze kites leeg laten lopen en werden we met touringcars naar Wijk aan Zee gebracht, waar we de tocht vervolgden om twaalf uur. Van Wijk aan zee tot aan Camperduin – de derde stempelpost – ging ook heel voorspoedig, met wat linke strekdammen vlak voor Camperduin. Door het lage water waren deze gelukkig goed zichtbaar en konden we er makkelijk omheen varen. De derde stempel was dan ook net na één uur ‘in the pocket’.

 Het venijn zit ‘m in de staart 

Na een lange pauze van drie kwartier, begonnen we om twee uur aan de laatste 35 kilometer. De laatste loodjes wegen het zwaarst, het venijn zit ‘m in de staart… Gezegden die zeker op deze tocht van toepassing waren. Precies op dit stuk werden we getrakteerd op een bui, wat de wind een stuk venijniger maakte. Precies hier was het ook weer even goed opletten met flink wat strekdammen in het water. De strekdammen zijn niet alleen moeilijk zichtbaar, ook de vermoeidheid begon ons parten te spelen. Dan ligt een foutje op de loer en kun je je plank verliezen. Die moet je dan maar weer terug zien te krijgen door te bodydraggen, een speciale techniek. Toch ging het laatste stuk ook niet onaardig en kwamen we om half vier aan in Den Helder voor de medaille en de verlossende woorden dat de tocht der tochten voorbij is. En, het belangrijkste, dat de sponsorteller de 650.000 euro was gepasseerd. Daar hebben we het voor gedaan!

Maatje steunt Lars en de Hartstichting. Ook een steentje bijdragen?

Wij van Maatje nemen ons petje af voor Lars. Wat een uitdaging en wat een prachtig doel. Daar hebben wij graag aan bijgedragen. Lezers die ook een – klein of groot – steentje bij willen dragen, die kunnen dat alsnog doen via de sponsorpagina van Lars.

Hoek tot Helder Lars Kraan

Nieuwsgierig?

Wil je alle informatie op je gemak nog eens doorlezen of met iemand delen? Vraag hier snel onze brochure aan. Liever persoonlijk kennismaken voor meer informatie? Wij plannen graag een (video)gesprek in. Dat kan via ons formulier, maar je kunt natuurlijk ook altijd bellen met 085-3037880.

Icon x

Alle informatie op uw gemak nog eens doorlezen of met iemand delen? Vraag hier snel onze brochure aan.

Vraag gratis brochure aan

Icon 2

Wilt u liever persoonlijk kennismaken voor meer informatie? Wij plannen graag een (video)gesprek met u in.

Persoonlijk kennismaken
Brochure