Thuiswonende ouderen

Begin deze maand kwam het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) met een rapport waarin de knelpunten in de hedendaagse ouderenzorg in kaart worden gebracht. Uit dit rapport blijkt dat een deel van de thuiswonende ouderen geen of te weinig passende zorg ontvangt.

Thuiswonende ouderen

Lagere kwaliteit van leven

De overheid wil dat ouderen langer thuis blijven wonen, maar een deel komt daardoor in de knel, lezen we in het rapport. De groep 75-plussers die zelfstandig woont, groeit. Een deel van hen heeft behoefte aan extra ondersteuning, maar voldoet soms (net) niet aan de voorwaarden om die zorg of ondersteuning te krijgen, terwijl anderen moeite hebben om passend aanbod te vinden. Dit kan leiden tot een een lagere kwaliteit van leven, een toename van de problemen en een verhoogde kans op noodzaak tot het inzetten van acute – en vaak zwaardere – zorg.  

Knelpunten

De knelpunten die het ontvangen van passende zorg en ondersteuning in de weg zitten, zijn heel divers. Een van de onderzoekers bij het SCP geeft aan te zien dat het zorgstelsel voor ouderen zo ingewikkeld is, dat het moeilijk is om inzicht te krijgen in wat de verschillende zorgdomeinen zijn en welke geldpotjes daarbij horen. In 2015 zijn weliswaar nieuwe – lees: meer – regels ingevoerd in een poging de zorg passender te maken, maar in de praktijk blijkt dat het daarmee alleen maar ingewikkelder is geworden. Procedures, protcollen, papierwerk en een rits aan instanties die bij de uitvoering van de zorg betrokken zijn. Uiteindelijk weten zelfs de professionals niet meer wat de mogelijkheden zijn. 

Daarnaast zijn er vaak niet genoeg en niet de juiste zorgprofessionals beschikbaar, die ook nog eens onvoldoende ruimte krijgen om te handelen. Dan is het moeilijk de oudere te geven waar ze behoefte aan hebben. Dat is precies waarom wij Maatje zijn begonnen. De druk op het zorgpersoneel is enorm en de financiële waardering is veel te laag. Ondertussen is er amper tijd om goede zorg te verlenen, laat staan dat er een moment genomen kan worden voor een praatje of een kopje koffie. Wij vinden het tijd voor zorg waar iedereen blij van wordt, zorg zoals we die zelf ook zouden willen krijgen. Maatje voor de Zorg is een transparant, overzichtelijk en innovatief platform waarmee je kwalitatief hoogwaardige zorg in kunt kopen. Zorg die wordt geleverd door professionals die zorg als hun persoonlijke missie zien en daar een passende beloning voor krijgen.

Nieuwsgierig?

Wil je alle informatie op je gemak nog eens doorlezen of met iemand delen? Vraag hier snel onze brochure aan. Liever persoonlijk kennismaken voor meer informatie? Wij plannen graag een (video)gesprek in. Dat kan via ons formulier, maar je kunt natuurlijk ook altijd bellen met 085-3037880.Icon x

Alle informatie op uw gemak nog eens doorlezen of met iemand delen? Vraag hier snel onze brochure aan.

Vraag gratis brochure aan

Icon 2

Wilt u liever persoonlijk kennismaken voor meer informatie? Wij plannen graag een (video)gesprek met u in.

Persoonlijk kennismaken
Brochure