internationale dag tegen ouderenmishandeling

Vandaag, 15 juni, is het de internationale dag tegen ouderenmishandeling. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor geweld tegen ouderen. Zo’n 200.000 ouderen in Nederland krijgt te maken met mishandeling, vaak thuis, maar soms ook binnen zorginstellingen. In deze blog delen we tips over hoe je ouderenmishandeling herkent en wat je kunt doen als je vermoedens hebt van ouderenmishandeling.

 

internationale dag tegen ouderenmishandeling

Wat is het?

Ouderenmishandeling gaat niet alleen om lichamelijke mishandeling, maar ook om geestelijke mishandeling, verwaarlozing, financiële uitbuiting en seksueel misbruik. Het gaat ook lang niet altijd om opzettelijke mishandeling. In onze vorige blog vertelden we al dat van de vijf miljoen mantelzorgers van 16 jaar en ouder in Nederland, de helft zich zwaar belast voelt. Soms wordt het mantelzorgers te veel waardoor hun gedrag kan ontsporen. Maar ook in zorginstellingen kan het personeel soms de zorg voor cliënten niet meer aan, wat kan leiden tot onverantwoorde zorg.

Hoe herken je het?

Op de site van de Rijksoverheid lezen we welke signalen op ouderenmishandeling kunnen wijzen. Deze kunnen bijvoorbeeld bestaan uit zichtbaar letsel zoals blauwe plekken en warrige verklaringen over verwondingen, maar ook hevige schrikreacties bij een onverwachte aanraking, depressies of onverklaarbare angst, onverklaarbare uitgaven en onbetaalde rekeningen of een lege koelkast.

Wat kun je doen?

Wanneer je vermoedt dat er ouderenmishandeling plaatsvindt in huiselijke kring, kun je dit melden bij Veilig Thuis via 0800-2000. Dit kan gedaan worden door het slachtoffer zelf, door familie of omstanders, maar ook professionals die mogelijke signalen herkennen kunnen melding maken. Dat kan 24/7 en anoniem, zodat niemand te weten komt dat je contact hebt opgenomen. Op de website van Veilig Thuis vind je ook een overzicht van alle locaties door heel Nederland en tussen 9 uur ’s ochtends en 5 uur ’s middags kun je ook – anoniem – chatten met een medewerker.

Zorg dat je mishandeling voor bent

De zorg hebben voor iemand is zwaar. Hoe fijn zou het zijn als je even de zorg aan een ander over kan laten? Het was precies die wens, waardoor we Maatje in het leven hebben geroepen. Zo kunnen mantelzorgers met een gerust hart de zorg even uit handen geven en ook weer eens kind of geliefde zijn. Dat is niet alleen fijn, het zorgt er ook voor dat je even kunt ontspannen en overbelasting voorkomt.

Ervaren wat een Maatje kan betekenen?

Onze Maatjes leveren op allerlei verschillende manieren thuiszorg. Of het nu gaat om een beetje gezelschap, om het doen van boodschappen en lichthuishoudelijke klusjes of om een steuntje in de rug bij een ziekenhuis- of doktersbezoek, een Maatje staat je bij. Zelfs een slaapdienst of hulp bij de administratie behoort tot de mogelijkheden. Heeft je een specifieke wens waarmee we jou of je vader, moeder of geliefde een plezier kunnen doen? Je kunt nu gratis drie uur een Maatje inzetten om bekend te raken met onze dienst. Bespreek je wensen met ons, wij denken graag mee. Wij zoeken een passend Maatje, voor het opbouwen van een plezierige vertrouwensband.



Icon x

Alle informatie op uw gemak nog eens doorlezen of met iemand delen? Vraag hier snel onze brochure aan.

Vraag gratis brochure aan

Icon 2

Wilt u liever persoonlijk kennismaken voor meer informatie? Wij plannen graag een (video)gesprek met u in.

Persoonlijk kennismaken
Brochure