Geef eens vaker een Complimentje

Elk jaar is het op 1 maart nationale complimentendag, een dag die in het teken staat van het geven van oprechte aandacht en het tonen van persoonlijke waardering. Wat doet het krijgen van een compliment met je en waar kun je op letten bij het geven van een complimentje? Maatje ging op onderzoek uit.

 

Geef eens vaker een Complimentje

Waardering is een fundamentele menselijke behoefte

Het konijn Stampertje uit de film Bambi leerde het al van zijn moeder: 'If you can't say something nice, don't say nothing at all.' Je gewaardeerd voelen is een fundamentele menselijke behoefte. Dat geldt voor jong en oud, in relaties, in vriendschappen, maar ook in een professionele omgeving. Wetenschappers hebben ontdekt dat het krijgen van een complimentje dezelfde delen van je hersenen activeert als wanneer je een geldprijs ontvangt. Zowel het geven als het krijgen van complimenten helpt ons bij het aanleren van nieuwe motorische vaardigheden en gedrag.

 

6 tips om complimenten te geven én te ontvangen

Niet voor iedereen is het geven van een complimentje even vanzelfsprekend, daarom geven we je zes tips om er beter in te worden.

  1. Wees oprecht

Natuurlijk kun je tegen iemand zeggen dat zijn of haar fantastisch zit, ook al vind je het kapsel eigenlijk afschuwelijk. Maar de meeste mensen hebben een zesde zintuig als het gaat om het aanvoelen van wat oprecht is en wat niet. Iedereen heeft kwaliteiten die het de moeite waard zijn te complimenteren. Kies daarvoor in plaats van voor een onoprecht compliment.

  1. Let op

De sleutel tot het goed zijn in het geven van complimenten is aandacht besteden aan de mensen om je heen. Kijk naar de details, en merk op wat je leuk vindt.

  1. Wees specifiek

De beste complimenten zijn specifiek. Ze verwijzen naar karaktereigenschappen, gedrag of uiterlijk. Het is leuk om te horen dat iemand je slim, aardig of mooi vindt, maar er zijn zo veel mensen die slim, aardig of mooi zijn. Maak het specifieker. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen: ‘Wat past dat blauwe shirt mooi bij je mooie blauwe ogen’.

  1. Laat het complimentjes regenen

Het is heel gemakkelijk om elkaar als vanzelfsprekend te beschouwen of alleen negatieve dingen te benoemen. Lever een kleine inspanning en merk de goede dingen van je partner, familielid, vriend, buurman of andere relatie op. Hoe meer je het geven van een compliment tot een gewoonte maakt, hoe makkelijker je de positieve en mooie dingen aan iemand zal opmerken.

  1. Benader het eens anders

Mensen met een laag zelfbeeld vinden het moeilijk complimenten te accepteren. In dat geval is het misschien beter om ‘simpelweg’ interesse te tonen in de andere persoon en het uitwisselen van complimentjes nog even te bewaren.

  1. Ontvang complimenten met gratie

Het ontvangen van complimentjes is niet altijd simpel. Het voelt voor sommigen bijna als opscheppen. Probeer een complimentje dankbaar in ontvangst te nemen. Door een compliment weg te wuiven is het net of je vindt dat de gever ongelijk heeft. Het is net alsof je weigert een cadeautje aan te nemen. Accepteer een – welgemeend – compliment daarom als een geschenk. Een simpel ‘dankjewel’ volstaat vaak al.

Een compliment mag altijd

Natuurlijk hoef je niet te wachten op nationale complimentendag met het geven van een complimentje, maar misschien is het een mooi moment om er eens wat vaker bij stil te staan. Wie ga jij morgen een complimentje geven?

Nieuwsgierig?

Wil je op je gemak eens meer lezen over wat Maatje voor de Zorg voor je kan betekenen? Nu of in de toekomst? Vraag hier snel onze brochure aan. Liever persoonlijk kennismaken voor meer informatie? Wij plannen graag een (video)gesprek in. Dat kan via ons formulier, maar je kunt natuurlijk ook altijd bellen met 085-3037880.

Icon x

Alle informatie op uw gemak nog eens doorlezen of met iemand delen? Vraag hier snel onze brochure aan.

Vraag gratis brochure aan

Icon 2

Wilt u liever persoonlijk kennismaken voor meer informatie? Wij plannen graag een (video)gesprek met u in.

Persoonlijk kennismaken
Brochure