Veelgestelde vragen

Maatje voor de Zorg wil u zo goed mogelijk informeren, maar het kan voorkomen dat u toch nog vragen heeft die u op de site niet beantwoord krijgt. Mocht dit het geval zijn, dan hebben wij onderstaand in ieder geval antwoord gegeven op de meest gestelde vragen.

Staat uw vraag hier niet tussen, of heeft u liever dat wij u persoonlijk te woord staan? Dan kunt ook contact met ons opnemen.

Veelgestelde vragen

De meest gestelde vragen & antwoorden

Klik op de vraag om het antwoord te bekijken.

Staat uw vraag er niet tussen? Klik hier om contact op te nemen.

Maatje voor de Zorg biedt hoogwaardige kwalitatieve zorg aan huis. Met de hulp thuis bent u in staat langer comfortabel thuis te blijven wonen. U of uw naasten schakelt zelf onze dienstverlening in, waardoor u bepaald hoe deze dienstverlening er precies uitziet. Er is sprake van maatwerk.

Omdat u zelf onze dienstverlening inschakelt, is er sprake van particuliere thuishulp. Dit wil overigens niet zeggen dat u geen vergoeding kunt krijgen voor de diensten van Maatje voor de Zorg.

Natuurlijk kunt u een Maatje inzetten voor iemand anders dan uzelf. 

U bent mantelzorger als u hulp of zorg biedt aan iemand waarmee u een sociale relatie hebt. Denk hierbij aan partner, moeder of vader. De hulp of zorg die u geeft, is vrijwillig, u krijgt hier niet voor betaald.

Mantelzorg wordt vaak langere tijd gegeven en kan behoorlijk intensief zijn. Daarbij varieert mantelzorg qua invulling: van helpen het huishouden draaiende te houden tot hulp en verzorging bij ziekte. Als Mantelzorger kunt u niet zomaar stoppen met geven van hulp, zonder deze hulp kan de ander zich namelijk niet langer redden. Dat maakt mantelzorg heel waardevol, maar vormt soms een zware belasting op de mantelzorger. 

U mag zelf bepalen van wie u zorg krijgt en wanneer. Hiervoor bestaat het Persoonsgebonden Budget of kort gezegd: pgb.
Het persoonsgebonden budget is een geldbedrag waarmee u zelf zorg of hulp inkoopt. Op die manier kunt u zelf kiezen welke zorg u krijgt en van wie. U vraagt zelf pgb aan, hoe u dat doet hangt af van de regeling waaronder u valt.

Er zijn 4 soorten pgb’s. Welke u kunt gebruiken hangt af van de zorg die u nodig heeft. Voor het aanvragen van een pgb heeft u een indicatie nodig. Deze aanvragen kan best ingewikkeld zijn, daarom raden wij u aan contact op te nemen met een organisatie die u gericht verder kan helpen met een aanvraag Persoonsgebonden Budget.

Zorgen voor naasten, zoals een moeder alleen of een vader met gezondheidsklachten is een belastende taak. Een regelmatig bezoek van een Maatje of het overnemen van een aantal vaste taken kan veel lucht geven. Misschien is het prettig als er dagelijks telefonisch contact is, om even te kijken of alles nog goed gaat. Het kan ook fijn zijn als de medicatie geregeld wordt door een professional die ook kan signaleren wanneer er problemen ontstaan. Dat ontzorgt niet alleen uw moeder of vader, maar biedt u ook weer wat ruimte om samen de leukere dingen te doen.

Heeft u nog niet helemaal duidelijk  welke dienstverlening het beste kan worden ingezet? Wij kunnen met u meedenken over de best passende oplossing.

Hygiëne heeft binnen de zorg altijd al extra aandacht, maar in verband met Corona zijn er extra maatregelen genomen om maximale hygiëne te garanderen.
Wij hanteren de protocollen voor handen wassen en gebruik van beschermende middelen als mondkapjes en handschoenen. Als richtlijn hanteren we 1,5 meter afstand, maar bij onze dienstverlening is dat niet altijd mogelijk. Wanneer we binnen 1,5 meter afstand komen zorgen we ervoor dat dit beschermd doen.
Voor zorgmedewerkers gelden aanvullende uitgangspunten. Om de continuiteit van de zorg te garanderen is het testbeleid voor zorgmedewerkers scherper en kan snel worden getest én volgt de uitslag sneller.

Brochure