Passend huis
Nederland vergrijst. Bijna de helft van de achtmiljoen Nederlandse huishoudens behoort tot de 55-plushuishoudens, zo las ik in EW Magazine van begin februari. Een groep die meer te besteden heeft dan hun ouders, zo’n twee decennia geleden. Dat verklaart waarschijnlijk waarom ruim 90 procent in een passend huis woont. Aangepast sanitair, geen drempels en trappen, of op z’n minst een goede traplift.
Zo werkt de ouderen zorg
De tijd van de verzorgingshuizen ligt ver achter ons. Alleen mensen met een heel zware zorgvraag kunnen nog terecht in een verpleegtehuis. De overheid heeft inmiddels haar geldstromen voor de ouderenzorg anders georganiseerd. Anders is niet per se gemakkelijker. Daar speelt Platform Zó werkt de zorg met twee nieuwe boeken op in: een herziene versie van ‘Zó werkt de zorg in Nederland’ en een special: ‘Zó werkt de ouderenzorg’. Daarbij hoort ook een gratis app met antwoord op vragen als: Wie doet wat in de zorg? Welke wetten regelen de zorg? Wat kost de zorg? Ondanks de complexiteit zijn de mogelijkheden om zorg en wonen goed te combineren wel toegenomen. Zelfs funda.nl, de bekendste woningaanbodwebsite van Nederland, heeft ‘Aangepaste woning’ en ‘Seniorenwoning’ al als mogelijk filter voor de zoekopdracht opgenomen.
Laat je niet door een actue zorgvraag overvallen
Wie een lichte zorgvraag heeft – denk aan een maaltijddienst, wat hulp in huis of een lichte vorm van zorg – kunnen dus niet terecht in een verpleegtehuis, maar zijn aangewezen op thuis wonen met wat extra zorg of een particuliere zorginstelling. De overheid betaalt de zorg, op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning of de Wet op de langdurige zorg, maar onderdak en eten betaal je zelf. In het artikel worden allerlei interessante oplossingen besproken om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen, van een mantelzorghuis in de achtertuin van de kinderen, of wonen op een kavel met zus en zwager tot wonen in een meergeneratiehofje als Knarrenhof. Er zijn dus tal van oplossingen te bedenken, die verder strekken dan de particuliere zorginstellingen. ‘Maar’, zo zegt Jacques Hogerwerf van ABN AMRO MeesPierson: ‘laat je niet door een acute zorgvraag overvallen.’ Denk – voor je ineens wel meer zorg nodig hebt – na over wat je gaat doen als het zo ver is.
Zelf doen centraal
Vroeger was de eerste vraag die je gesteld kreeg als je zorg nodig had: Wat heeft u nodig? Vandaag de dag wordt er eerst gevraagd naar wat je nog zelf kunt. Daarna wordt er gekeken naar wat mantelzorgers voor je kunnen betekenen. Zelf doen staat centraal. Denk daarom nu al na over wie er voor je gaat zorgen, als je dat niet meer helemaal zelf kunt doen. Vertrouw je op de reguliere thuiszorg die steeds verder uitgekleed wordt? Steun je op kinderen en andere mantelzorgers? Of koop je zelf kwalitatief hoogwaardige zorg in die wordt geleverd door professionals die zorg als hun persoonlijke missie zien?
Nieuwsgierig?
Wil je op je gemak eens meer lezen over wat Maatje voor de Zorg voor je kan betekenen? Nu of in de toekomst? Vraag hier snel onze brochure aan. Liever persoonlijk kennismaken voor meer informatie? Wij plannen graag een (video)gesprek in. Dat kan via ons formulier, maar je kunt natuurlijk ook altijd bellen met 085-3037880.