Hoe staat het met jou veerkracht

Zo’n 25 procent van de Nederlandse jongeren tussen de 16 en 24 jaar is mantelzorger voor een familielid of naaste met een lichamelijke of psychische beperking, een chronische ziekte, een verslaving of een andere ondersteuningsbehoefte. Maar liefst zeventig procent van hen komt op latere leeftijd bij de geestelijke gezondheidszorg terecht. Maatje ging op onderzoek uit.

Hoe staat het met jou veerkracht

Het hoort erbij

Jongeren voelen zichzelf vaak helemaal geen mantelzorger. Deze term is ooit bedacht door een medicus, jongeren hebben in tachtig procent van de gevallen niet het idee dat dat over hen gaat. Zorgen voor je vader, moeder, opa, oma, broer, zus of iemand uit de buurt, dat hoort er gewoon bij. Ze willen allesbehalve een uitzondering zijn en daarom vragen ze niet snel om hulp. Dat het belangrijk is om het onderwerp bespreekbaar te maken, blijkt wel uit het feit dat maar liefst zeventig procent van hen op latere leeftijd bij de geestelijke gezondheidszorg belandt. 

Druk neemt toe

Alice de Boer, senior onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau en bijzonder hoogleraar sociale ongelijkheid en informele hulp bij de Vrije Universiteit, vertelt aan AT5 dat zij verwacht dat de druk op mantelzorgers de komende jaren alleen maar zal toenemen. Een logische gedachtegang, aangezien de vergrijzing enorm toeneemt en de zorgcapaciteit afneemt, maar tegelijkertijd een zorgelijke gedachte. Wat te doen?

Veerkrachtstraining

Gelukkig is er inmiddels een veerkrachtstraining voor jonge mantelzorgers ontwikkeld. Deze veerkrachtstraining biedt zorgorganisaties, scholen en steunpunten mantelzorg handvatten om met de jonge mantelzorgers aan de slag te gaan. De training richt zich op het vergroten van de veerkracht en het welzijn van de jonge mantelzorgers. Dat helpt hen makkelijker te herstellen na tegenslagen of in stressvolle situaties.

Deel de zorg

Daarnaast is het belangrijk dat mantelzorgers, jong of iets minder jong, weten dat ze de zorg kunnen delen met een Maatje voor de Zorg. Een Maatje is iemand waar je op kunt vertrouwen en waardoor jouw vader, moeder of geliefde zich gezien voelt. Zo hoef je het niet helemaal alleen te doen.

Ervaren wat een Maatje kan betekenen?

Onze Maatjes leveren op allerlei verschillende manieren thuiszorg. Of het nu gaat om een beetje gezelschap, om het doen van boodschappen en lichthuishoudelijke klusjes of om een steuntje in de rug bij een ziekenhuis- of doktersbezoek, een Maatje staat je bij. Zelfs een slaapdienst of hulp bij de administratie behoort tot de mogelijkheden. Heeft je een specifieke wens waarmee we jou of je vader, moeder of geliefde een plezier kunnen doen? Je kunt nu gratis drie uur een Maatje inzetten om bekend te raken met onze dienst. Bespreek je wensen met ons, wij denken graag mee. Wij zoeken een passend Maatje, voor het opbouwen van een plezierige vertrouwensband. Lees hier meer over de werkwijze van een Maatje of vraag de brochure aan



Icon x

Alle informatie op uw gemak nog eens doorlezen of met iemand delen? Vraag hier snel onze brochure aan.

Vraag gratis brochure aan

Icon 2

Wilt u liever persoonlijk kennismaken voor meer informatie? Wij plannen graag een (video)gesprek met u in.

Persoonlijk kennismaken
Brochure