Moederdag
Vandaag is het de tweede zondag in mei. In Nederland – en nog een aantal landen in de wereld – betekent dat dat het Moederdag is. De eerste Moederdag werd in mei 1907 gevierd in Amerika. Hoe is deze feestdag eigenlijk ontstaan?
Moeders eren en helpen
Ann Maria Reevers Jarvis, echtgenoot van de methodistische predikant in Grafton, West-Virginia, zette tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog Mother’s Day Work Clubs op, die hulpbehoevende moeders voedsel en medicijnen brachten. Zij streefde er haar hele leven naar om moeders te eren en te helpen. Om deze gedachte kracht bij te zetten, wilde zij een 'memorial motherÂ’s day for mothers living and dead' in het leven roepen. Helaas kreeg Ann hartproblemen. Haar dochter, Anna Jarvis, werd haar mantelzorger tot ze op 9 mei 1905 overleed.
Officiële feestdag
Dochter Anna besloot het plan van haar moeder alsnog uit te voeren. In mei 1907, twee jaar na het overlijden van haar moeder, organiseerde ze een herdenkingsdienst ter nagedachtenis aan haar moeder. Een jaar later, in 1908, organiseerde Anna de eerste officiële viering van Moederdag. Als datum voor deze Moederdag koos zij de tweede zondag in mei, de eerste zondag na de sterfdag van haar eigen moeder. In de jaren die volgden kreeg Anna's nieuwe feestdag erkenning in veel Amerikaanse staten en verspreidde het initiatief zich naar een aantal andere landen. Het werd Anna’s missie om van Moederdag een officieel erkende feestdag in de Verenigde Staten te maken. Ze slaagde daarin toen president Woodrow Wilson in 1914 een resolutie van het congres ondertekende die officieel de tweede zondag van mei tot nationale Moederdag maakte en de Amerikanen opriep deze te erkennen door de vlag te tonen.
Commerciële onzin
In Europa werd, door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, Moederdag pas in de jaren twintig van de vorige eeuw bekend. Pas sinds 1924, na een campagne van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij van Landbouw, is Moederdag ook in ons land een feest. Volgens onderzoek door RTV Noord vindt ruim 83 procent van Nederland Moederdag commerciële onzin. Als je alle bespottelijk dure cadeaus buiten beschouwing laat en teruggaat naar de oorspronkelijke gedachte – moeders eren en helpen – vinden wij van Maatje Moederdag toch eigenlijk wel een heel mooi initiatief. Immers, de relatie met je moeder is – in de meeste gevallen – de meest hechte en veilige relatie die je zult kennen. Zoals Miljuschka Witzenhausen, de dochter van Astrid Holleeder, zo treffend verwoordde tijdens de aflevering van Eva Jinek: ‘Bij je moeder ervaar je een bepaalde veiligheid waarbinnen je stekelig mag zijn, waarbinnen je kan schoppen, slaan, huilen, lachen en dingen verkeerd doen en altijd weer terug mag komen.’
Een goed gesprek
Maar wat als de relatie zich begint om te keren? Als je moeder zorg nodig heeft omdat zij het zelf niet – helemaal – meer kan? Dan is het tijd voor een goed gesprek. Want je gunt je moeder natuurlijk de zorg die ze nodig heeft, op de manier die ze wil. Om het gesprek tussen patiënt of cliënt en de zorgverlener op gang te brengen is een publiekscampagne in het leven geroepen door InEen, het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Patiëntenfederatie Nederland en Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). De website begineengoedgesprek.nl geeft heldere tips waarmee mensen zich kunnen voorbereiden op hun afspraak met een hulpverlener. De tips zijn ook heel bruikbaar om als mantelzorger het gesprek met je moeder – of vader natuurlijk – op gang te brengen. Bereid het bezoek aan de dokter, verpleegkundige of therapeut samen voor, zodat je moeder de zorg krijgt die bij haar past.
Zorg waar je blij van wordt
Zorg die bij je past kun je ook krijgen via Maatje voor de Zorg. Onze zorg wordt geleverd door professionals die zorg als hun persoonlijke missie zien en daar een passende beloning voor krijgen. Kortom: zorg waar iedereen blij van wordt, zorg zoals we die zelf ook zouden willen krijgen.
Nieuwsgierig?
Wil je alle informatie op je gemak nog eens doorlezen of met iemand delen? Vraag hier snel onze brochure aan. Liever persoonlijk kennismaken voor meer informatie? Wij plannen graag een (video)gesprek in. Dat kan via ons formulier, maar je kunt natuurlijk ook altijd bellen met 085-3037880.
Alle informatie op uw gemak nog eens doorlezen of met iemand delen? Vraag hier snel onze brochure aan.
Vraag gratis brochure aanWilt u liever persoonlijk kennismaken voor meer informatie? Wij plannen graag een (video)gesprek met u in.
Persoonlijk kennismaken