De weg naar toekomstbestendige zorg

De arbeidsmarkt is in beweging, dat hoeven we niemand te vertellen. Maar wat zijn de beroepen van de toekomst? En welke uitdagingen spelen er als het gaat om de werkgelegenheid in de gezondheidszorg? Maatje ging op onderzoek uit.De weg naar toekomstbestendige zorg

Negen banen in top 20 relatie met gezondheidszorg

Volgens het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics (BLS) gaan servicetechnici van windturbines, maar ook datawetenschappers en wiskundigen een zonnige toekomst tegemoet. Een ontwikkeling die niemand zal verbazen. Maar negen banen in de top 20 van snelst groeiende banen zijn gerelateerd aan de gezondheidszorg. In Nederland is dat niet heel anders. Daarbij gaat het vooral om de ouderenzorg. Mensen worden niet alleen gemiddeld genomen ouder dan vroeger, ook de groep ouderen groeit. Het aandeel 65-plussers in Nederland stijgt tot 25 procent rond 2040, volgens de CBS Bevolkingsprognose, en het aandeel van 80- tot 100-jarigen daarin neemt toe.

Oplossing tweeledig

Volgens ouderenbond ANBO is de oplossing tweeledig. De zorgvraag van ouderen moet omlaag. Dit kan bijvoorbeeld door te investeren in initiatieven die het wijkwelzijn vergroten. Dat alleen is niet voldoende. Ook het werk in de ouderenzorg moet weer aantrekkelijk gemaakt worden. Joanna vertelde al in haar blog – en we kennen uiteraard allemaal de verhalen – dat ze steeds meer moeite kreeg met de groeiende administratieve druk. Hoe mooi zou het zijn als de zorgmedewerkers weer eens tijd hebben om te kijken waar de oudere daadwerkelijk behoefte aan heeft, in plaats van alleen maar bezig zijn met administratieve rompslomp.

Mantelzorgers raken overbelast

Natuurlijk hebben we de mantelzorgers nog! Maar ook deze groep vergrijst, en bovendien staan mantelzorgers onder grote druk. Wijkverpleging en thuiszorg vragen steeds meer van de mantelzorgers, terwijl de meeste mantelzorgers een drukke baan of andere verplichtingen hebben. 

Zorg van de toekomst

Volgens Conny Helder, onze minister voor Langdurige Zorg en Sport, moet het aantal zorgmedewerkers stijgen van één op de zes medewerkers van de beroepsbevolking naar één op de vier in 2040. Dat gaat ten koste van andere maatschappelijke sectoren zoals onderwijs, bouw en energie, waar ook een groot personeelstekort is. Om de zorg toekomstbestendig te maken, moeten we volgens de minister meer investeren in het behouden van zorgmedewerkers, leven lang ontwikkelen en het opschalen van technologische en sociale innovaties.

Zorg je mee?

Lijkt het jou ook interessant om je als Maatje voor de Zorg bij ons aan te sluiten, neem dan nu de eerste stap voor een toekomst als ondernemer: neem contact met ons op om een afspraak te maken.

Op zoek naar een Maatje?

Heb je voor jezelf of een familielid of geliefde behoefte aan kwalitatief hoogwaardige zorg en wil je alle informatie op je gemak eens doorlezen of met iemand delen? Vraag hier snel onze brochure aan. Liever persoonlijk kennismaken voor meer informatie? Wij plannen graag een (video)gesprek in. Dat kan via ons formulier, maar je kunt natuurlijk ook altijd bellen met 085-3037880.Icon x

Alle informatie op uw gemak nog eens doorlezen of met iemand delen? Vraag hier snel onze brochure aan.

Vraag gratis brochure aan

Icon 2

Wilt u liever persoonlijk kennismaken voor meer informatie? Wij plannen graag een (video)gesprek met u in.

Persoonlijk kennismaken
Brochure