Week van de Jonge Mantelzorger

Een kwart van de Nederlandse jongeren heeft iemand in zijn of haar naaste omgeving met een zorgbehoefte. Dat betekent nogal wat voor de jongere. Toch blijkt uit onderzoek door de Kinderombudsman dat deze jongeren nog weinig gezien en gehoord worden door hulp- en zorgverleners. Hierdoor ontbreekt tijdige hulp om te voorkomen dat op latere leeftijd probleemgedrag ontstaat of zich angsten en depressies ontwikkelen. Daarom initieerde Platform voor Jonge Mantelzorgers in 2018 de Week van de Jonge Mantelzorger.

Week van de Jonge Mantelzorger

Kwart Nederlandse jongeren mantelzorger

De eerste week van juni is sinds 2018 de Week van de Jonge Mantelzorger. Zo’n 25 procent van de Nederlandse jongeren heeft iemand in zijn of haar naaste omgeving met een chronische ziekte, een beperking, een psychische kwetsbaarheid, een verslaving of een andere ondersteuningsbehoefte. Dat kan een vader of moeder zijn, een opa of oma, broer of zus of iemand uit de buurt. Deze jonge mantelzorgers helpen niet alleen mee in de fysieke zorg, ze zijn ook vaak een echt maatje voor de zorgbehoevende. Al met al betekent dit heel wat voor hun geestelijke gesteldheid. Ze maken zich duidelijk meer zorgen dan leeftijdsgenoten en sommigen missen de nodige zorg en aandacht voor zichzelf.

Niet te missen!

Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger wordt landelijk aandacht gevraagd voor deze jongeren. Het thema van dit jaar is dan ook ‘Niet te missen!’ Zoals Nawaz het verwoordt: ‘Als jonge mantelzorger mis je een stukje van je kindertijd en groei je als het ware sneller op. Aan de ene kant mis je een iets, maar aan de andere kant heeft die zorg mij in mijn ontwikkeling ook veel verder gebracht.’ Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger worden door heel het land activiteiten georganiseerd voor jonge mantelzorgers, maar ook voor professionals die met deze doelgroep te maken hebben. Want uit recent onderzoek van de Kinderombudsman blijkt dat kinderen en jongeren van een familielid met ziekte, verslaving of beperking nog weinig gezien en gehoord worden door hulp- en zorgverleners. Hierdoor missen zij tijdige hulp om te voorkomen dat op latere leeftijd probleemgedrag ontstaat of zelfs angsten en depressies zich ontwikkelingen. Ander onderzoek toont aan dat het combineren van mantelzorg en studie het risico vergroot voor negatieve gezondheidsklachten en studieresultaten.

Er is hulp voor wie dat nodig heeft

Eén van de knelpunten is dat jongeren zichzelf helemaal niet aangesproken voelen door de term ‘mantelzorger’, bedacht door een medicus. Toch is het juist voor jongeren heel belangrijk dat ze gezien en gehoord worden door hun omgeving: hun ouders, hun leraren, de hulpverleners en hun sociale netwerk. Dat ze begrijpen dat de situatie waarin ze zich bevinden invloed heeft op hun leven, dat hun eigen zorgen ook belangrijk zijn en dat er hulp is voor wie dat nodig heeft.

Meer weten?

Meer weten over de Week van de Jonge Mantelzorger of op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de ondersteuning van jonge mantelzorgers? Check dan de website van JMZ Pro, een stichting voor en door ruim 90 organisaties die zich inzet voor jonge mantelzorgers, hun gezinnen en de professionals die hen ondersteunen, samen met jonge mantelzorgers. Zelf mantelzorger, jong of iets minder jong, en zou je graag de zorg willen delen met een Maatje voor de Zorg, iemand waar je op kunt vertrouwen en waardoor jouw vader, moeder of geliefde zich gezien voelt? Lees dan hier meer over de werkwijze van een Maatje of vraag de brochure aan

Icon x

Alle informatie op uw gemak nog eens doorlezen of met iemand delen? Vraag hier snel onze brochure aan.

Vraag gratis brochure aan

Icon 2

Wilt u liever persoonlijk kennismaken voor meer informatie? Wij plannen graag een (video)gesprek met u in.

Persoonlijk kennismaken
Brochure