Lars kite van Hoek tot Helder voor de Hartstichting

De 31-jarige financial controller Lars Kraan komt helemaal los van de cijfertjes als hij op zijn kiteboard springt. Om zijn passie in te zetten voor een goed doel, kite hij binnenkort maar liefst 130 kilometer over de Noordzee, van Hoek van Holland naar Den Helder. Gekkenwerk. Maar door deze extreme uitdaging aan te gaan, halen Lars en zijn mede-kiters een prachtig bedrag op voor de Hartstichting. Daar draagt Maatje graag aan bij. Ook helpen? Dat kan. In deze blog vertelt Lars over zijn uitdaging en het goede doel waarvoor hij dit doet.

 

Lars kite van Hoek tot Helder voor de Hartstichting

Op de plank zodra het kan

In het dagelijks leven ben ik financial controller bij de Rotterdamse vestiging van detacheringsbureau Daan. Een jaar of vijf geleden ben ik begonnen met kiten. Inmiddels ben ik helemaal verkocht en pak ik mijn kiteboard zodra het even kan. Ik woon in Gouda, dus lekker dicht in de buurt van mooie kiteplekken zoals Scheveningen, de Rotterdamse Maasvlakte en Brouwersdam aan het Grevelingenmeer. Kitesurfen helpt me om even helemaal los te komen van de cijfertjes. 

Lange tocht over de klotsende en kolkende Noordzee 

Als je begint met zo’n sport, dan zie je plotseling allerlei gerelateerde posts voorbijkomen op je socialmediakanalen. Zo kwam ik in aanraking met Hoek tot Helder, de langste downwinder ter wereld die op één dag gevaren wordt. Normaalgesproken, als je gaat surfen – in welke vorm dan ook – blijf je min of meer op dezelfde plek. Een downwinder is een echte tocht, een route van A naar B. In dit geval eentje van maar liefst 130 kilometer, van Hoek van Holland naar Den Helder, over de klotsende en kolkende Noordzee. Zo’n evenement is natuurlijk heel mooi, maar wat het nog mooier maakt is dat het een sponsortocht is, met als doel geld ophalen voor de Hartstichting. Elke deelnemer moet minimaal duizend euro inzamelen om van start te mogen gaan.

Eens maar nooit meer

Ik was direct enthousiast, maar op dat moment kon ik nog niet zo ver kitesurfen. In 2019 durfde ik het aan en heb ik me ingeschreven. Corona zorgde ervoor dat ik nog twee jaar kon oefenen en dat ik ruim de tijd had om mijn duizend euro in te zamelen. In september 2021 was het dan zo ver, ik kite mijn eerste Hoek tot Helder. Met 379 andere deelnemers haalden we met deze kitesurfmarathon ruim 600.000 euro op voor de Hartstichting. Toen ik finishte, was het eerste wat ik zei: ‘Dit was eens maar nooit meer!’

Slecht weer

Toch bleef het kriebelen… Begin dit jaar heb ik me opnieuw ingeschreven. Helaas heeft het weer niet meegezeten dit jaar. De tocht mag gevaren worden tussen 24 augustus en 6 november, het zogenaamde windraam. Pas 48 uur van tevoren wordt bekendgemaakt wanneer de tocht begint. Het is inmiddels begin november en met de huidige weersvoorspellingen en de steeds korter wordende dagen, vrees ik dat het 2023 gaat worden voor ik de uitdaging weer aan mag gaan. 

Leven gered

Kiten helpt me ontspannen en geeft me echt een gevoel van vrijheid. Je bent alleen in de ongerepte natuur. Uiteraard is het heel jammer dat Hoek tot Helder er dit jaar waarschijnlijk niet van gaat komen. Het goede nieuws is dat we al bijna 620.000 euro hebben opgehaald. Dat geld is heel hard nodig. Zo is bijvoorbeeld van de 350.000 euro die in 2019 is opgehaald de hele kustlijn voorzien van 64 AED’s. Dat heeft eind juni 2020 in Zandvoort het leven van een kitesurfer gered. Dat maakt dat het heel dichtbij komt en het is natuurlijk prachtig om daaraan bij te dragen.

Maatje steunt Lars en de Hartstichting. Ook een steentje bijdragen?

Wij van Maatje nemen ons petje af voor Lars. Wat een uitdaging en wat een prachtig doel. Daar dragen wij graag aan bij. Lezers die ook een – klein of groot – steentje bij willen dragen, die kunnen dat doen via de sponsorpagina van Lars.

Nieuwsgierig?

Wil je alle informatie op je gemak nog eens doorlezen of met iemand delen? Vraag hier snel onze brochure aan. Liever persoonlijk kennismaken voor meer informatie? Wij plannen graag een (video)gesprek in. Dat kan via ons formulier, maar je kunt natuurlijk ook altijd bellen met 085-3037880.

Icon x

Alle informatie op uw gemak nog eens doorlezen of met iemand delen? Vraag hier snel onze brochure aan.

Vraag gratis brochure aan

Icon 2

Wilt u liever persoonlijk kennismaken voor meer informatie? Wij plannen graag een (video)gesprek met u in.

Persoonlijk kennismaken
Brochure