Vier de liefde, ook als je niet zo piep meer bent

Vandaag is het Valentijnsdag, de dag van de liefde. Alleen voor jonkies? Zeker niet, blijkt zowel uit onderzoek als uit verhalen van ervaringsdeskundigen. Zelfs hoogleraar neurobiologie ter Horst gelooft in liefde op leeftijd.

 

Vier de liefde, ook als je niet zo piep meer bent

Cadeautjes populair

Dat niet alleen jongeren de dag de liefde vieren, blijkt wel uit een onderzoek dat ANBO, de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen, deed. Maar liefst 43 procent van de ouderen geeft een cadeautje weg op Valentijnsdag. Bloemen, verzorgingsproducten, chocolade en champagne zijn het populairst. Etentjes doen het ook goed (41 procent), net als uitstapjes, zoals een weekendje weg (21 procent). Tien procent van de ouderen stuurt een kaartje, een roos of een bosje bloemen.

Een dag niet gezoend is een dag niet samengeleefd 

Verliefd zijn is niet alleen iets voor jonge stellen. Zo lezen we in de Telegraaf over de liefde tussen de 75-jarige Dries en zijn 83-jarige echtgenote Els. Na 37 jaar samen zijn ze nog steeds dolverliefd. Hun geheim? Eerlijk zijn, alles met elkaar delen en problemen niet uit de weg gaan. En nooit gaan slapen zonder een kus. ‘Een dag niet gezoend is een dag niet samengeleefd’, volgens Dries.

178 jaar liefde

De Britse Peggy Clark en James Mason haalden zelfs de wereldpers met hun liefde. Het stel was op hun huwelijksdag maar liefst 178 jaar oud. Hij 93 jaar oud en zij pas 85 lentes jong. De twee ontmoetten elkaar op een dagopvang voor ouderen en trouwden een maand later. ‘Geen tijd te verliezen’, vond James. 

Geluksstofjes

De vervoering die je voelt als je verliefd bent, wordt veroorzaakt door een plotselinge toename van de hoeveelheid dopamine en adrenaline, de geluksstofjes die ons brein aanmaakt. Volgens de Groningse hoogleraar neurobiologie Gert ter Horst maakt de leeftijd daarbij niet uit. ‘Er mag dan op latere leeftijd wat minder dopamine en adrenaline aanwezig zijn’, zegt hij, ‘maar als er ineens een piek volgt, slaat het hoofd net zo hard op hol’, vertelt hij in een artikel in de Volkskrant. Het blijft echter bij een vermoeden, want er is nooit geld vrijgemaakt voor onderzoek naar liefde op leeftijd. Jammer, wij van Maatje zouden wel iets zien in zo’n onderzoek.

Geef elkaar een beetje extra aandacht

Geniet van deze mooie dag en geef elkaar een beetje extra aandacht, ook als het niet je geliefde is. 

Benieuwd wat een Maatje kan betekenen?

Wil je op je gemak eens meer lezen over wat Maatje voor de Zorg voor je kan betekenen? Nu of in de toekomst? Vraag hier snel onze brochure aan. Liever persoonlijk kennismaken voor meer informatie? Wij plannen graag een (video)gesprek in. Dat kan via ons formulier, maar je kunt natuurlijk ook altijd bellen met 085-3037880.Icon x

Alle informatie op uw gemak nog eens doorlezen of met iemand delen? Vraag hier snel onze brochure aan.

Vraag gratis brochure aan

Icon 2

Wilt u liever persoonlijk kennismaken voor meer informatie? Wij plannen graag een (video)gesprek met u in.

Persoonlijk kennismaken
Brochure