Wat brengt het koffertje ons?

Ook dit jaar werd op de derde dinsdag van september de Miljoenennota aangeboden aan het parlement. Welke zaken zitten er in het beroemde koffertje voor de (ouderen-)zorg voor komend jaar? Maatje ging op onderzoek.

Wat brengt het koffertje ons?

Waarom Prinsjesdag?

De opening van het parlementair jaar op de derde dinsdag van september noemen we 'Prinsjesdag', maar waarom is dat eigenlijk? In de 17e en 18e eeuw gebruikten we ‘Prinsjesdag’ voor de viering van de verjaardagen van de prinsen van Oranje. De eerste 'Prinsjesdag' zoals we die vandaag de dag kennen – de dag waarop de vorst ten overstaan van het parlement de troonrede uitspreekt – vond plaats op 2 mei 1814. Tot 1848 was de inhoud van de troonrede de verantwoordelijkheid van de vorst, daarna viel het onder de verantwoordelijkheid van de ministers. Begin negentiende eeuw werd de zitting van de Staten-Generaal op de eerste maandag in november geopend. In 1848, toen de jaarlijkse begroting werd ingevoerd, had de Tweede Kamer meer tijd nodig om die begroting te behandelen. Reden om het zittingsjaar van het parlement te verlengen en de openingsdatum te vervroegen naar de derde dinsdag in september.

Wat brengt de miljoenennota van 2022 de (ouderen)zorg?

1. AOW stijgt met tien procent

Per 1 januari 2023 stijgt het minimumloon met tien procent. De AOW is gekoppeld aan het minimumloon. Dat wil zeggen dat ook de AOW begin volgend jaar met tien procent omhoog gaat.

2. Ouderenkorting stijgt niet

Er waren plannen om de ouderenkorting te verhogen. Deze heffingskorting voor AOW-gerechtigden moet ervoor zorgen dat ouderen meer overhouden. Helaas gaat dit plan niet door. De ouderenkorting blijft gelijk.

3. Uitgebreiud aan koopkrachtmaatregelen 

Niet specifiek voor ouderen, maar voor alle Nederlanders is het uitgebreide pakket aan koopkrachtmaatregelen. De huur- en zorgtoeslag stijgen en er komt een energietoeslag van 1.300 euro voor minima en een prijsplafond voor gas en stroom. De Seniorencoalitie waarschuwt ook dat de focus moet liggen op de uitvoering.

4. Nog steeds geen salarisverhoging zorgpersoneel

Net als vorig jaar wordt er ook dit jaar niet over meer loonruimte voor zorgmedewerkers gesproken. Volgens Anneke Westerlaken, voorzitter van ActiZ, de grootste branchevereniging in de zorg, is de druk op zorgmedewerkers nog steeds enorm en is het elke dag weer puzzelen om cliënten passende zorg te bieden. Voor steeds meer mensen reden om te kiezen voor een werkomgeving zoals die van Maatje. Zo kun je wel het vak uitoefenen waar je hart ligt, zonder de extreme werkdruk maar mét een goed inkomen. Benieuwd hoe dat werkt? Lees dan eens het verhaal van Marwo, Maatje-franchisenemer in de regio Amsterdam.

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe Maatje werkt? Vraag hier snel onze brochure aan. Liever persoonlijk kennismaken voor meer informatie? Wij plannen graag een (video)gesprek in. Dat kan via ons formulier, maar je kunt natuurlijk ook altijd bellen met 085-3037880.

Icon x

Alle informatie op uw gemak nog eens doorlezen of met iemand delen? Vraag hier snel onze brochure aan.

Vraag gratis brochure aan

Icon 2

Wilt u liever persoonlijk kennismaken voor meer informatie? Wij plannen graag een (video)gesprek met u in.

Persoonlijk kennismaken
Brochure