Koningsdag, een stukje historie

Morge is het weer Koningsdag. Na twee jaar thuis Koningsdag te hebben gevierd, een verademing voor velen. Maar wanneer werd eigenlijk de eerste keer ‘Koningsdag’ gevierd en waar staat het feest voor? Maatje ging op onderzoek.

Koningsdag, een stukje historie

Van Prinsessedag tot Woningsdag

De afgelopen twee jaar werd Koningsdag omgedoopt tot Woningsdag. Maar zelfs toen we Koningsdag thuis moesten vieren, at 63 procent een oranjetompouce en deed 28 procent van de mensen mee met het zingen of spelen van het Wilhelmus om 10.00 uur 's ochtends. Maar wanneer is Koningsdag eigenlijk ontstaan? Het initiatief komt van de liberalen. Zij wilden met de eerste Prinsessedag, ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van Prinses Wilhelmina op 31 augustus 1885, de nationale eenheid benadrukken. Na het overlijden van koning Willem III werd Wilhelmina op 23 november 1890 koningin, onder regentschap van haar moeder koningin Emma. 

Koninginnedag zonder koningin

Een jaar later werd de eerste echte Koninginnedag gevierd. Dat ging er nog niet zo aan toe als vandaag de dag, want anders dan Alexander en zijn gezin waren koningin Wilhelmina en haar familie niet aanwezig bij de festiviteiten op Koninginnedag. Koninginnedag was in die jaren ook de laatste dag van de schoolvakantie, waardoor het al snel een feestdag voor kinderen werd. Pas op 31 augustus 1902 werd Koninginnedag een echt volksfeest. Koningin Wilhelmina was toen net hersteld van een ernstige ziekte, en dat moest gevierd worden.

Saamhorigheid

Pas in 1949 werd Koninginnedag een officiële vrije dag en ontstond een nationale feestdag. Het thema? Saamhorigheid. In september 1948 volgde Juliana haar moeder op. Zij vierde haar eerste Koninginnedag op haar eigen verjaardag: 30 april 1949. Dat deed ze met een defile2 op het bordes van Paleis Soestdijk. Een kilometerslange rij van Nederlanders liepen langs het bordes om de Koninklijke familie bloemen en geschenken te geven.

Het land in

Beatrix, geboren op 31 januari 1938, besloot toen zij koningin werd in 1980 om Koninginnedag te blijven vieren op de geboortedag van haar moeder. Zij besloot het land in te gaan voor buitenactiviteiten en april leent zich daar simpelweg meer voor dan januari. Op 30 april 2013 volgde koning Willem-Alexander zijn moeder op als Koning der Nederlanden. Sinds 2014 wordt daarom Koningsdag gevierd op 27 april, de verjaardag van de koning. Na een karige Koningdag in 2020 en 2021, bezoekt de koning in 2022 eindelijk Maastricht. Of het gepast is, gezien de huidige oorlog in Oekraine? De Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn - te Strake vindt van wel: ‘Koningsdag is een nationaal feest van saamhorigheid, van vrijheid en gezamenlijkheid. Wij zijn van mening dat we dat juist nu moeten uitstralen,’ zegt zij in het AD. Wij kijken er in ieder geval nu al naar uit!

Nieuwsgierig?

Wil je op je gemak eens meer lezen over wat Maatje voor de Zorg voor je kan betekenen? Nu of in de toekomst? Vraag hier snel onze brochure aan. Liever persoonlijk kennismaken voor

Icon x

Alle informatie op uw gemak nog eens doorlezen of met iemand delen? Vraag hier snel onze brochure aan.

Vraag gratis brochure aan

Icon 2

Wilt u liever persoonlijk kennismaken voor meer informatie? Wij plannen graag een (video)gesprek met u in.

Persoonlijk kennismaken
Brochure