Gezond oud worden, 5 tips om het bespreekbaar te maken

Er komt een moment dat je als zorgverlener of als mantelzorger het gesprek aan moet gaan met een oudere over gezond oud worden en over al dan niet zelfstandig blijven wonen. Dat kan heel lastig. In deze blog geven we je vijf tips om het gesprek makkelijker te maken.

Gezond oud worden, 5 tips om het bespreekbaar te maken

Actieve, gezonde levensstijl zorgt dat mensen als minder oud wordt ervaren

Uit onderzoek door Britse zorgverlener Benenden Health blijkt dat men vandaag de dag vindt dat je van middelbare leeftijd bent als je 53 jaar oud bent. Uit Amerikaans onderzoek blijkt echter dat het antwoord op die vraag afhangt van de leeftijd van de ondervraagden. Mensen tussen de 18 en 29 jaar vinden iemand van 60 jaar oud. Mensen van middelbare leeftijd vinden iemand van 70 jaar oud. Gelukkig waren de meeste ondervraagden het er wel over eens dat vooral het gedrag bepaalt of iemand als oud of middelbaar wordt ervaren. Een actieve, gezonde levensstijl zorgt ervoor dat mensen minder snel als oud worden gezien.

Hoe praat je over gezond oud worden?

Hoe het ook zij, er komt een moment dat je als zorgverlener of als mantelzorger het gesprek aan moet gaan met een oudere over gezond oud worden en over al dan niet zelfstandig blijven wonen. Lastig. Hoe pak je dat aan? Op de site van Zorg voor Beter, Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn, lezen we een aantal praktische tips.

1 Gebruik LSD 

Ga zonder vooroordelen het gesprek in. Gebruik – zoals je dat met elk gesprek zou moeten doen – de LSD-methode: luisteren, samenvatten, doorvragen. Luisteren doe je met je hele lichaam, laat met je lichaamshouding zien dat je interesse hebt in wat de ander vertelt. Is de ander klaar, vat het gezegde dan samen in je eigen woorden. Zo controleer je of je de boodschap goed hebt begrepen. Je geeft de ander op die manier de kans je aan te vullen of te corrigeren. Vervolgens zoek je naar aanknopingspunten om door te vragen. Zijn er vage uitspraken, die op verschillende manieren kunnen worden uitgelegd? Probeer meer helderheid te krijgen.

2 Toon je een serieuze gesprekspartner

Vraag de oudere gewoon eens of hij – of zij – fijn woont en hoe hij denkt over wonen in de toekomst. Laat zien dat je een serieuze gesprekspartner bent en dat men bij jou terecht kan.

3 Ga de diepte in

Op een later moment kun je meer de diepte ingaan. Wil iemand alleen blijven wonen of liever met andere leeftijdsgenoten? Wat mist een oudere in de woning, in de wijk? Zijn er specifieke wensen? Vraag of je kunt helpen.

4 Vergeet niets

Noteer wat er uit de gesprekken komt en of er actie genomen moet worden. Als dat het geval is, zoek dan uit op welke termijn dat moet gebeuren en wie dat het beste kan doen. En kom in een later gesprek hierop terug. Zo toon je – opnieuw – dat je echt luistert.

5 Zorg voor een warme overdracht

Moet je iets aan een andere hulpverlener – of andere organisatie – overlaten? Zorg dan dat je alle ins en outs over deze oudere deelt. Ga desnoods mee naar de eerste ontmoeting met de andere hulpverlener. Deel de informatie die je hebt met deze hulpverlener in bijzijn van de oudere.

Hoe goed ben jij in gesprek?

Goede communicatie en echt luisteren moet van de allerhoogste prioriteit zijn in de zorg. Hoe goed ben jij in gesprek? Op de site van Zorg voor Beter vind je een korte en leuke test!

Icon x

Alle informatie op uw gemak nog eens doorlezen of met iemand delen? Vraag hier snel onze brochure aan.

Vraag gratis brochure aan

Icon 2

Wilt u liever persoonlijk kennismaken voor meer informatie? Wij plannen graag een (video)gesprek met u in.

Persoonlijk kennismaken
Brochure