Vier het geluk, ongeacht je leeftijd

Zondag 20 maart was het de Internationale Dag van het Geluk, een dag waarop we vieren dat geluk een mensenrecht is. Juist omdat er veel is om verdrietig over te zijn vandaag de dag, is het belangrijk die mooie momenten te koesteren. Ongeacht je leeftijd.

 

Vier het geluk, ongeacht je leeftijd

Geluk als mensenrecht

In 2011 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aan die geluk erkende als een universeel mensenrecht en opriep tot ‘een meer inclusieve, rechtvaardige en evenwichtige benadering van economische groei die het geluk en het welzijn van alle volkeren bevordert’. Een mondvol, maar het doel van deze dag is om het geluk als mensenrecht te bevorderen, te behouden en te vieren. 

Dag van het Geluk

In 2012 vond de allereerste VN-conferentie over geluk plaats en nam de Algemene Vergadering van de VN een resolutie aan waarin werd bepaald dat de Internationale Dag van het Geluk elk jaar op 20 maart zou worden gevierd. In 2013 werd het voor het eerst gevierd. Dat jaar waren Ndaba Mandela, kleinzoon van Nelson Mandela, en Chelsea Clinton, dochter van Bill en Hillary Clinton, ambassadeurs.

Klein gebaar, groots effect

Elk jaar kent de Dag van het Geluk een ander thema. Dit jaar is het thema ‘Choose to Help’. Een logisch thema, nu de wereld voor ongekende uitdagingen staat. Als we ervoor kiezen om actie te ondernemen om anderen te helpen, profiteren zij ervan, hebben wij er baat bij en stellen we een voorbeeld van vriendelijkheid. Als een klein steentje dat een rimpeleffect in het water veroorzaakt, kunnen we met zijn alleen een verandering in de wereld veroorzaken.

Drie manieren om geluk te verspreiden

Hier zijn drie manieren om geluk te verspreiden, ook na de Dag van het Geluk:

1. VERBIND MET MENSEN

Neem contact op met mensen waarvan je weet dat ze te maken hebben met een crisis en bied uw zorg en ondersteuning aan. Een luisterend oor maakt vaak al het verschil.

2. HELP

Natuurlijk kun je geld doneren aan een goed doel, maar je kunt ook je steentje bijdragen door vrijwilligerswerk te doen , spullen te doneren of huisvesting te aanbieden. 

3. DEEL POSITIEVE BERICHTEN

Verspreid ideeën die vrede, vriendelijkheid en begrip bevorderen, online en in het echte leven. Dat kun je zelfs doen met een simpele glimlach. Kijk maar eens naar dit filmpje van Coca-Cola. Met een eenvoudige lach weet één man een hele metrowagon aan het lachen te krijgen.

Geluk is van alle leeftijden

Volgens Amerikaans onderzoek bereik je je gelukspiek op de leeftijd van 85. Hoofdonderzoeker Dr. Arthur Stone denkt dat geluk toeneemt met de leeftijd omdat mensen zich blijven ontwikkelen en hierdoor steeds beter om kunnen gaan met problemen. Bovendien hebben ouderen vaak een diepere waardering voor het leven, een groter vermogen om wisselvalligheden van het leven te begrijpen, zijn minder ambitieus zijn en hebben minder verwachtingen van zichzelf. Een goed recept voor geluk, volgens Stone. Misschien wordt het lichamelijk iets minder, maar ons geestelijk welzijn wordt er – over het algemeen – alleen maar beter van. 

Nieuwsgierig?

Wil je op je gemak eens meer lezen over wat Maatje voor de Zorg voor je kan betekenen? Nu of in de toekomst? Vraag hier snel onze brochure aan. Liever persoonlijk kennismaken voor meer informatie? Wij plannen graag een (video)gesprek in. Dat kan via ons formulier, maar je kunt natuurlijk ook altijd bellen met 085-3037880.

 

Icon x

Alle informatie op uw gemak nog eens doorlezen of met iemand delen? Vraag hier snel onze brochure aan.

Vraag gratis brochure aan

Icon 2

Wilt u liever persoonlijk kennismaken voor meer informatie? Wij plannen graag een (video)gesprek met u in.

Persoonlijk kennismaken
Brochure