Het koffertje van Prinsjesdag. Deze vier zaken brengt het ons

Zoals elk jaar op de derde dinsdag van september is ook dit jaar weer de Miljoenennota aangeboden aan het parlement. Natuurlijk in het beroemde koffertje. Wat is de geschiedenis van het koffertje en welke vier zaken zitten in het koffertje voor de (ouderen-)zorg voor komend jaar? Maatje ging op onderzoek.

Het koffertje van Prinsjesdag. Deze vier zaken brengt het ons

Een koffertje van nog geen vier gulden

De Miljoenennota wordt al sinds 1906 jaarlijks aan het parlement aangeboden, maar pas sinds 1947 gebeurt dat in een koffertje. De toenmalige minister van Financiën, Piet Lieftinck, koopt een koffertje voor 3,50 gulden om de eerste Rijksbegroting na de Tweede Wereldoorlog in stijl aan het parlement aan te bieden. Hij liet zich daarbij inspireren door de Britse Budget Box waarin de uitleg van de Britse versie van de Rijksbegroting aan de House of Commons wordt aangeboden. In 1964 wordt het koffertje van Lieftinck vervangen door een luxer exemplaar, gemaakt van geitenperkament en aan de binnenzijde bekleedt met blauwe Thaise zijde. De letters en het wapen van Nederland op de voorkant zijn met de hand verguld. Vandaag de dag is het koffertje echter te klein om alle stukken in te vervoeren. 

Wat brengt de Miljoenennota van 2021 de (ouderen-)zorg?

1 De zorgpremie

‘De Nederlandse zorg is zeer toegankelijk en van hoog niveau. Het is een uitdaging om dit in de toekomst zo te houden’, lezen we in de Miljoenennota. De vergrijzing is een van de oorzaken dat de zorgkosten blijven stijgen. Het kabinet waarschuwt dan ook: ‘We hebben in Nederland veel over voor goede zorg, maar we willen ook andere voorzieningen in stand houden.’ Om toch de stijgende zorgkosten te kunnen financieren, ligt een stijging van de basisverzekering in de lijn der verwachting. Wat de uiteindelijke premies gaan zijn, maken de zorgverzekeraars in november bekend, maar de verwachting is dat het zo’n 2,75 euro per maand zal zijn. Het minimale eigen risico blijft 385 euro.

2 Meer sturen op doelmatige zorginkoop

‘De hoogste uitgavengroei wordt verwacht in de langdurige zorg en ondersteuning, terwijl Nederland hier wat uitgaven betreft internationaal al koploper is’, staat in de toelichting op de Rijksbegroting. Het kabinet stelt dat het vandaag de dag te vaak ontbreekt aan wat zij noemen ‘doelmatigheidsprikkels bij zorgkantoren en zorgaanbieders’. Daarop hebben zij iets bedacht: ‘Er kan meer worden gestuurd op doelmatige zorginkoop met prestatieafspraken en een taakstellend budget. Daarnaast kent Nederland ruime aanspraken voor ondersteuning en langdurige zorg. Door ouderen te ondersteunen om langer thuis te wonen en meer gebruik te maken van arbeidsbesparende innovaties, kunnen we de houdbaarheid van de zorg bevorderen.’ Ouderen ondersteunen om langer thuis te wonen, dat klinkt ons als muziek in de oren.

3 Meer aandacht voor digitale zorg

De coronacrisis heeft aangetoond hoe belangrijk de inzet van digitale zorg is. Het kabinet trekt het komend jaar 14 miljoen euro uit voor de ‘stimuleringsregeling e-health thuis’ zodat ondersteuning en zorg op afstand geboden kan worden aan thuiswonende kwetsbare ouderen en mensen met een chronische ziekte, beperking of psychische aandoening.

4 Geen salarisverhoging zorgpersoneel

Hoog op de agenda van het kabinet staan klimaat, criminaliteit en de woningmarkt. Over salarisverhoging van zorgpersoneel wordt met geen woord gerept. Mogelijk voor veel mensen een reden om te kiezen voor een werkomgeving zoals die van Maatje, waarbij je wel het vak kunt uitoefenen waar je hart ligt, maar waarbij je afscheid kunt nemen van werkdruk en beloond wordt met een goed inkomen. Benieuwd hoe dat werkt? Lees dan eens het verhaal van Joanna, Maatje voor de Zorg in Zandvoort.

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe Maatje werkt? Vraag hier snel onze brochure aan. Liever persoonlijk kennismaken voor meer informatie? Wij plannen graag een (video)gesprek in. Dat kan via ons formulier, maar je kunt natuurlijk ook altijd bellen met 085-3037880.



Icon x

Alle informatie op uw gemak nog eens doorlezen of met iemand delen? Vraag hier snel onze brochure aan.

Vraag gratis brochure aan

Icon 2

Wilt u liever persoonlijk kennismaken voor meer informatie? Wij plannen graag een (video)gesprek met u in.

Persoonlijk kennismaken
Brochure